Tuintips voor de maand Oktober

In oktober kunnen de bloembollen weer geplant worden. Verder dient er aandacht voor bemesting en snoeien te zijn.

  • Tuintip 1: Bloembollen planten

Is het de tijd om bloembollen te planten. U heeft er vast al meer over gelezen,maar toch hebben we weer wat leuke en vooral praktische tips. De beste plek voor uw bollen is in de border tussen de vaste planten. Maar door de mooie nazomer kunnen wij ons voorstellen dat u de borders nog niet winter klaar heeft gemaakt, dat is voor de bollen nog niet erg want u kan ze het hele najaar nog planten. U kunt uw bollen in groepjes planten of allemaal bij elkaar zodat er een veld bloemen ontstaat Het geeft een vrolijk lente beeld als u diverse soorten en kleuren door elkaar plant. De bloemen komen dan in verschillende hoogten en modellen op. Kleine bollen kunt u ook goed uitstrooien en dan planten waar ze neer gevallen zijn. Let wel…. U plant de bol altijd twee maal zo diep als de bol hoog is!! De eerste bollen bloeien al in Januari/Februari. Zoals de sneeuwklok en de winterakoniet.

  • Tuintip 2: Op uw terras

Voor op uw terras of balkon kunt u bollen makkelijk in potten planten. Leg eerst wat scherven over het gat in de bodem. Let trouwens wel op dat u een pot heeft die niet stuk kan vriezen, want u moet de pot namelijk gewoon de hele winter buiten laten staan. Bij strenge vorst kunt u de pot wat extra beschermen met wat jutte eromheen of ‘m op een wat beschut plekje te zetten. Hou goed in de gaten dat de aarde niet te droog word en geef af en toe een scheut water.. Een leuk idee is om de bollen in laagjes te planten. Met verschillende bollen zodat ze naar elkaar bloeien, de laatst bloeiende. Onderin de pot en de vroegst bloeiende boven in de pot. Vroegbloeiers zijn sneeuwklokjes,winterakoniet,krokus. Maart/april;narcis, blauwe druif, tulp, hyacint,scilla, kievietsbloem. Mei/juni tulp en de sierui.

  • Tuintip 3: Bemesten in het najaar

Als de meeste mest stoffen zijn uitgewerkt zal het gras stoppen met groeien .De winterperiode maakt dat het gras heel wat heeft te verduren. velen denken niet meer aan bemesten van uw gazon, maar dat is toch van groot belang om de volgende redenen 1)het najaar is een ideale periode voor mosontwikkeling, door vocht en uitspoeling wordt de grond zuurder en dat is ideaal voor mossen 2) door uitspoeling van mest stoffen verarmt de grond waardoor de grassen zonder voeding zitten 3) mossen worden sterker en winnen de strijdt en daardoor meer mos in het voorjaar 4) sterkere gras velden herstellen sneller na een harde winter periode als er veel opgelopen is.

  • Tuintip 4: Snoeien

Pruimen mogen evenals andere steenvruchten niet in de winter worden gesnoeid omdat de kans op infectie met fatale loodglans schimmel zeer groot is. De gunstige snoeiperiode voor deze bomen is in de nazomer, wanneer de sapstroom over zijn hoogtepunt is, maar nog voldoende voor een snelle overgroeiing.

Heeft u andere vragen over tuinonderhoud? Neemt u gerust contact met ons op.