Tuintips voor de maand januari

Januari is de maand van bescherming, aandacht voor vroegbloeiers en sommige bomen en heesters moeten gesnoeid worden.

  • Tuintip 1: Bescherming

Bescherm jonge druivenplanten tegen vorst met coniferentakken: zet ze bij de voet van de plant in de grond.

Ook kiwi is vooral de eerste vijf jaar gevoelig voor strenge vorst. Bescherm de plant door rietmattenrond de stam te zetten. Ook zijn deze maanden de maanden om de appel en perenbomen te snoeien, snoei bij de appel en peer al de op gaande takken weg zodat er alleen nog maar horizontale takken zijn, bij de peer moeten de takken iets naar beneden wijzen.

  • Tuintip 2: Vroegbloeiers

Vroegbloeiende heesters wachten met het openen van hun bloemknoppen op de lente. Als je wat takken in de warme kamer zet, raken ze door de hoge temperatuur in de war en bloeien ze eerder. Het moet buiten wel eerst een tijdje flink koud geweest zijn.

Probeer het eens met de takken van kornoelje (Cornus mas), schijnhazelaar (Corylopsis), hazelaar (Corylus avellana), forsythia,  Fothergilla, beverboom (Magnolia stellata) en het amandelboompje (Prunus triloba).

Cornus

Cornus

Corylopsis

Corylopsis

Forsythia

Forsythia

Fothergilla

Fothergilla

Magnolia

Magnolia

Prunus

Prunus

  • Tuintip 3: Snoeitijd

Het is nu de tijd om de bladverliezende bomen en heesters ,“tijdens “vorstvrij weer, te snoeien. Het is daarbij belangrijk om op een paar zaken te letten: Gewassen die in het vroege voorjaar bloeien,worden nu niet gesnoeid maar pas na de bloei. Bij het snoeien knipt u eerst de dode en beschadigde takken weg,daarna begint u aan de vormsnoei. Wees terughoudend met snoeien. Hoe meer takken u wegneemt, hoe sterker de groei van nieuwe scheuten zal zijn. Rozen en buddleija’s snoeit u pas in Maart!!!

  • Tuintip 4: Snoeitijd

Het is dan nu wel snoeitijd, maar….. niet alles mag nu gesnoeid worden. Berken, esdoorns, vleugelnoten en bijv. de walnoot laten wij als hovenier met rust want de kans dat die bomen kunnen gaan bloeden als ze in de winter of voorjaar gesnoeid worden is heel groot en kunt u uw boom verliezen. Deze bomen zijn in de zomer weer aan de beurt.

Heeft u andere vragen over tuinonderhoud? Neemt u gerust contact met ons op.