Tuintips voor de maand februari

In februari verdienden de clematissen aandacht, maar ook uw vijver en bestrating.

  • Tuintip 1: Clematissen

Laat-bloeiende clematissen moeten eind van de winter gesnoeid worden. Hierbij verwijdert u drastisch al het oude hout tot ongeveer een halve meter boven de grond. Vroeg-bloeiende clematissen (montana) bloeien op het oude hout en mogen pas na de bloei worden gesnoeid. Weet u niet of het een vroeg of een laat bloeiende clematis is, dan snoeit u na de bloei.

  • Tuintip 2: Vijver

Om van de zomer een heldere vijver te hebben moet u nu al de vijver ontdoen van slib want dit is de voedingsbodem van algen. Dit kan met een “biologischestofzuiger ” bio oxydator.

  • Tuintip 3: Bestrating

Het verzakken van Uw tuin en zeker de bestrating is iets wat bij alle tuinen in nederland voorkomt. Eens in de +/- 10 jaar is ook uw tuin aan de beurt. Voor de bestrating gaat u als volgt aan het werk: – Alle bestrating moet eruit en u gaat een nieuwe zandlaag brengen (1 mtr3 per 10 mtr. zorgt voor een ophoging van 10 cm). De zandlaag dient aangetrilt te worden voor dat u opnieuw gaat straten. – Na het bestraten weer aftrillen. op deze manier is de bestrating goed ingeklonken en kan weer jaren mee.

  • Tuintip 4: Ophogen

Ook de grond gedeeltes van uw tuin dienen opgehoogd te worden, een klus die spierkracht vergt en met valstrikken.

o Let erop dat u de ondergrond en de nieuwe grondlaag altijd mengt.

o De meeste bomen en planten verdragen het niet als hun wortels en stammen bedolven worden onder een halve meter grond.de planten moeten dus voordat u aan de slag gaat verwijderd en weggezet worden in kisten of potten.

o Veel oude struiken komen niet goed door een verplanting heen. Ze gaan niet dood, maar groeien daarna niet goed meer. Het is dan beter om de harde beslissing te nemen en ze te rooien, en na het grondwerk nieuwe te planten.

  • Tuintip 5: Na de vorst en sneeuw

Breng na de vorst- en sneeuwperiode losjes met de hand wat compost aan rond de planten en werk dat voorzichtig door de bovenlaag. De knoppen van de bollen en vaste planten groeien erg ondiep, dus pas op dat ze niet beschadigen. Ook kunt u nu al beginnen met biologische bemesting, deze meststoffen zijn te koop in granulaat vorm zodat u het makkelijk kan verwerken. Biologische meststoffen zijn langzaam werkend en hebben dus een lange werking.

Heeft u andere vragen over tuinonderhoud? Neemt u gerust contact met ons op.