Tuintips voor de maand December

In december kan er opgeruimd worden. Dat geldt voor blad maar ook voor andere zaken. Pas op voor vorst en bescherm uw planten tegen bevriezing.

  • Tuintip 1:  Opruimen

Het is opruimen geblazen. de winter komt er nu echt aan en de tuin word schoon geveegd en onkruid verwijderd.

Groenblijvers zoals buxus en hedera kunnen prima overwinteren in wintervaste potten en geven de tuin toch nog een groen aanzicht. Lege bloempotten kunnen het best ondersteboven weggezet worden zodat er geen water in kan blijven staan wat kan bevriezen.

Als u uw houten tuinset buiten wil laten staan, zet dan de poten op tegels zodat ze niet in het vochtige gras of aarde blijven staan. Dit is het behoud van uw meubelen. Het voorkomt rot. De tuintafel die u buiten laat staan is een ideale plek om b.v. een grote bak violen, een vogeltaart of een verzameling lichtjes op te zetten.

  • Tuintip 2: pas op voor vorst!

In uw border mogen bladeren gerust blijven liggen, veel resten verteren endat komt op den duur het bodemleven ten goede. Het snoeiafval van de planten mag u ook laten liggen (in kleine stukjes) Mooie uitgebloeide planten en siergrassen kunnen de hele winter blijven staan. ze hebben een mooi silhouet. zeker als er sneeuw of rijp ligt geeft dit een mooi effect. Pas in het voorjaar kunnen deze planten worden teruggeknipt. Bewaar en mand met blad op een droge plek… gaat het vriezen dan zijn deze bladeren ideaal om rond vorst gevoelige planten te leggen.

Heeft u andere vragen over tuinonderhoud? Neemt u gerust contact met ons op.