Tuintips voor de maand September

In september kunnen de plannen voor een herindeling van de tuin alweer gemaakt worden. September is de maand van het oogsten van uw fruit. Heeft u in de zomer geel-bruine plekken gehad in uw gazon, dan kan dat duiden op emelten.

  • Tuintip 1: Najaar

Het is al eer september. Uw tuin maakt zich op voor het najaar.

Het lijkt nu nog zomer en daarom moet u nog even wachten tot de warmte weg is maar dan is het tijd om struiken te planten/ verplanten. De groei stopt in het najaar, de planten hebben een rustige periode en kunnen daarom wel wat hebben. Een plant die hard groeit stopt zijn energie in het groeien en niet in het wortelstelsel om goed vast in de grond te staan. Dit zelfde gaat op voor de vaste planten.

Bedenk rustig hoe u uw tuin in wilt delen, maak eventueel een kleine schets. Natuurlijk kunt u ook hulp van een hovenier inschakelen. Hij kan dan samen met u de tuin doornemen en eventueel zwaardere klussen van u overnemen.

Nu is het ook de tijd om uw bollen te bestellen bij de vakman. Of ga eens naar plantenmarkt op zaterdagochtend op het Janskerkhof in Utrecht. leuk om bollen aan te schaffen, ideeën op te doen en heerlijk om rond te kuieren op een nazomerse dag!!!!

  • Tuintip 2: Najaar

September is de maand van het oogsten van uw fruit. Appels en peren zijn rijp als de vrucht los laat.(niet forceren doorschudden of trekken ), ook kunt u de pompoenen oogsten als de stengels bruin verkleuren. Aan de pompoen zo’n 5 cm stengel laten zitten. Nu de pruimen al even van de bomen af zijn kan je de pruim in september snoeien, want deze houdt er niet van om in de winter gesnoeid te worden, dan is de pruim gevoeliger voor ziektes. Voor een bloeiend voorjaar zijn vanaf nu bloembollen te koop of te bestellen, zij kunnen tot aan de kerst in de grond worden gedaan.

  • Tuintip 3: Emelten

Heeft u in de zomer geel-bruine plekken gehad in uw gazon, dan kan dat duiden op emelten. Emelten kan een enorme plaag voor uw gazon en/of moestuin betekenen.

Emelten zijn de larven van de langpootmug hebben meestal twee generaties per jaar en leggen zo’n 300 tot 400 eieren per keer. De larven die in september uitkomen overwinteren. Dus heeft u emelten in uw tuin dan is het raadzaam om in september een bestijding uit te voeren met insectenparistaire aaltjes. Deze aaltjes dringen de plaaginsect binnen via lichaamsopeningen. De geinficteerde emelt sterft binnen enkele dagen, het is van groot belang de oppervlakte bij het toepassen goed te verdelen. Deze aaltjes zijn te bestellen bij de vakhandel.

Heeft u andere vragen over tuinonderhoud? Neemt u gerust contact met ons op.