Tuintips voor de maand April
In april kan er aandacht zijn voor verticureren en bemesten. Wellicht willen de kinderen de tuin weer in en let op de slakken!
- Tuintip 1: verticureren, bemesten
Het weer wordt zo langzamerhand wat aangenamer al is het dan wat laat …..de lente start langzaam op en we krijgen weer zin om de tuin aan te pakken, het gazon aanharken of bij mos goed verticuteren en bemesten. Ook moeten we de vijver onder handen nemen. Al het blad verwijderen en met een rubberen hark de bodem aanharken zodat ook daar de bladresten verwijderd zijn. Op deze manier komt er weer zuurstof in het water.
De plantvakken werken we met de cultivator en bemesten. Ook daar halen we de dorre bladeren en losse takjes weg. In de tuincentra zijn voor een paar euro’s vaste planten te koop die u nu kunt planten en waar u de hele zomer plezier van hebt. Nog even wachten met het kopen van een-jarige tot de ijsheilige. We wachten nog even met het snoeien van de heesters tot het wat warmer is en ze uitgebloeid zijn.. u begrijpt het al….. Begin April is “de” tijd om uw tuin een opfris beurt te geven.
- Tuintip 2: Kinderen de tuin in
Ook kinderen vinden het leuk om in de tuin te wroeten. Geef uw kind een eigen stukje tuin of als u geen tuin hebt een aantal potten op het balkon waarin het zelf plantjes kan poten of zaaien. Er moet natuurlijk wel op de plantjes gepast worden, ze hebben water en voeding nodig. Met een eigen gietertje vinden kinderen het heel leuk om de plantjes water te geven. Voeding geef je door wat mest te strooien of mesttabletten bij de planten te stoppen.
- Tuintip 3: Slakken
Veel mensen klagen over slakken maar wist u dat slakken de opruimers van de tuin zijn? Ze eten voornamelijk zieke en rottende bladeren. Helaas lusten ze op z’n tijd ook wel een hostablad of andere sappige plant. Hiervoor bestaan natuurlijke bestrijdings middelen die niet schadelijk zijn voor uw kinderen en huisdieren. In dit natuurlijke product zit ferrifosfaat, een stof die in de bodem wordt omgezet tot voeding voor de planten. Strooi de korrels ’s avonds omdat slakken ’s nachts het meest actief zijn. Als een slak ervan eet trekt hij zich terug in de grond en gaat dood. Er blijven dus geen dode slakken of slijmresten achter.
Heeft u andere vragen over tuinonderhoud? Neemt u gerust contact met ons op.